2014年1月27日 星期一

解決 Pandoc 產出中文問題

解決 Pandoc 產出中文問題

上次介紹到 Pandoc 安裝方法 ,當開心使用之後卻發現無法正常執行,原因是因為 Pandoc 的編譯引擎,預設是無法支援中文字型,所以在官方文件中也有指出解決方法。

Q:
I get a blank document when I try to convert a markdown document in Chinese to pdf using pandoc -o test.pdf test.markdown.

Ans,
By default, pandoc uses pdflatex to generate the PDF, and pdflatex doesn’t handle Chinese characters. But you can change the default to use xelatex instead. You should also make sure you’re using a font with Chinese glyphs. For example:

link

我們可以試著用上面的指令來解決掉問題,

解決指令

pandoc -s convention.md -o c.pdf --latex-engine=xelatex  -V mainfont='Adobe Ming Std'

試著產出結果,



是否開始覺得這個工具提高開發者的生產力呢,以後文件就用這個產出吧!Node.js 教學書籍持續更新中。

沒有留言:

張貼留言

Facebook